Ce trebuie să știi despre lămpile UV

Ce trebuie să știi despre lămpile UV

Conform FDA (U.S. Food & Drug Administration), în momentul de față lămpile de manichiură LED UV fac parte din categoria de risc scăzut când vine vorba de cancerul de piele, astfel încât nu există un motiv întemeiat de îngrijorare. 

La începutul anului 2023, San Diego University a publicat un nou studiu în ceea ce privește lămpile UV. În urma studiului reiese că după o expunere de 20 de minute la lumina UVA, 20-30% dintre celulele expuse mor. Aceeași expunere timp de 20 de minute la lumina UVA, executată în 3 zile consecutive, a dus la moartea a 60-70% dintre celule. 

Pentru o sesiune de manichiură, clienta stă cu mâna expusă la lumina UVA în mod continuu pentru maximum 2 minute. Prin comparație, expunerea efectuată în cadrul studiului este extremă, timpul fiind de 10 ori mai îndelungat.

Deși aceste rezultate nu oferă dovezi directe ale riscului crescut de cancer, ele indică faptul că ar putea fi prezent un nivel apreciabil de risc. Autorii studiului cer analize epidemiologice adecvate pe termen lung pentru a evalua dacă mecanismele descoperite de test se traduc într-un rău real.

Un al doilea studiu mai vechi din 2014, realizat de JAMA Dermatology, a indicat că nivelul de expunere la UVA asociat cu o manichiură cu gel la fiecare două săptămâni nu este suficient de mare pentru a crește semnificativ riscul de cancer de piele.

Opiniile publicate bazate pe studii observaționale au contribuit puțin la îmbunătățirea înțelegerii publicului larg cu privire la riscurile pentru sănătate cauzate de lămpile UV.

Cercetătorii consideră că este probabil ca astfel de studii să dureze cel puțin încă un deceniu pentru a putea fi finalizate și pentru a informa concludent publicul larg. 

Acestea fiind spuse, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscurile expunerii pielii mâinilor la UVA:

  • putem aplica o protecție solară (SPF 30 sau mai mare) pe mâini, înainte de manichiură;
  • o alternativă ar fi mănușile fără degete, special concepute pentru protejarea pielii de lumina UVA.

În cadrul studioului NailsWhaaat, înainte de începerea sesiunii de manichiură, este aplicată o loțiune de protecție solară SPF 50.

Înapoi la blog